fredag 10 oktober 2014

Fullmåne

I förrgår var det en buddhistisk helgdag som faller in då det är fullmåne. Gator och torg var fyllda av levande ljus och så även husen. Fyrverkerier fyrades av titt som tätt. Det var så vackert att promenera i mörkret bland ljusen som lös upp gatorna. I dagarna kommer även måltider att ges, i bostäderna och vid allmänna platser runtom i landet, till den som vill ha. Detta då buddhisterna anser att man bli välsignad genom att ge.

I Myanmar präglar buddhismen en stor del av kulturen då majoriteten av befolkningen är buddhister. Jag tycker det är fascinerade att få uppleva då det i synnerhet är för munkar och nunnor svårt att utöva levnadssättet i västvärlden då de exempel inte får hantera pengar eller arbeta. Dagligen, vid gryning, går många rödklädda munkar och rosaklädda nunnor runt i området o ber om gåvor, om allt från mat till pengar, vilket läggs i en skål som de sträcker fram. Under vandringen får de inte tala. Nästan varje distrikt har ett tempel och i vardagen talas det ofta om trosuppfattning så som när vi svenskar
berättar standardiserat om vart vi arbetar och bor, får jag ofta höra vilken religiös tillhörighet man har och vad det innebär. 

Jag upplever att det finns mycket förståelse och öppenhet kring de olika religionerna. William berättade till exempel om en kvinna som var buddhist och som senare konverterade till kristendomen. Dock när hon skulle gifta sig fanns det inte lika många alternativ till kristna män som buddhister så hon "bytte tillbaka". Men i hjärtat är hon alltid kristen, vilket vi inte fick berätta för mannen :) 
 

2 kommentarer:

  1. Va fint av dom! Vilken vacker helgdag. Nunorna ser riktigt unga ut...

    SvaraRadera
  2. Ja det var jättefint :) Ja, de var nog inte så gamla heller :)

    SvaraRadera